Drooni abil metsade kasvatamine

Olles töötanud erinevate AI põhiste puude kirjeldamise ja loendamise mudelitega, oleme leidnud, et tihedate noorendike loendamiseks täna veel head ja kättesaadavat mudelit ei ole. See ei tohi saada takistuseks protsessi arendamisel. Oleme võtnud droonide abil kogutud olulise info ja iseenda metsandusalased teadmised, et kujundada piisavalt head alusmaterjalid kaugteel õiglase tööde hinnapakkumise koostamiseks ja koondamiseks.

Mis kasu saab tööde teostaja?

Oleme loonud droonikaartide abil väga hea ülevaate metsa hetkeolukorrast. Kaarte uurides on võimalik vaadata, kus on noorendik tihedam ja kus hõredam. Seda arusaama aitab luua ka punase valgusfiltriga vaade, tuues väga hästi esile varjud, mille järgi puude tihedust hinnata (rohkem varje noorendikus = suuremad puude omavahelised kaugused).

Kaardil on õigetesse asukohtadesse paigutatud diagonaalfotod noorendikust, et visualiseerida külgvaadet, puude kõrgust, kalibreerida silma pealtvaateks ja anda muud olulist tunnetuslikku infot töö keerukuse hindamiseks, mida pealtvaates keeruline tunnetada.  

Aja kokkuhoid hinnapakkumiste koostamisel

Kui arvestada, et kolme lahustüki jalgsi läbi käimiseks ja hindamiseks kulub kuni paar tundi, millele lisandub veel kohale sõitmise aeg, pakkumisi tasub aga küsida vähemalt viielt tööde teostajalt, siis on kollektiivse aja kokkuhoidmise potentsiaal mitukümmend tundi! Lisaks on droonikaardi abil hinnapakkumiste koostamisega võimalik tegeleda endale sobival ajal ja kohas.

Mis kasu saab tööde tellija ehk metsaomanik:

Kõigepealt saab metsaomanik kasutada kaarti ja pilte metsas esineva olukorraga tutvumiseks, et võtta vastu otsused järgnevateks tegevusteks. Hiljem saab samu materjale kasutada koheselt ka konkreetsete tegevuste planeerimiseks. Seejuures ei pea planeerimisel tuginema enda jaoks võõraste inimeste jutule või vastaspoole pädevusele lootes. Samuti pole endal vaja kirjeldada olukorda puhtalt läbi ettekujutuste – olukord metsas on must-valgel näha. Küsides vajadusel nõu erinevatelt inimestelt, saab kaarti kasutades nende vastused endisest kiiremini kätte,  kuna nõustajatel on hea end selge ülevaate abil olukorraga kurssi viia

Vajadusel saab kaardi peal visuaalselt eritegevusi kirjeldada või muid märkuseid lisada. Lisaks küsimuste või täpsustuste tekkides kaardi ja piltide abil anda kiiresti vajaliku lisainformatsiooni.

Antud lahendus hoiab aega kokku suhtlemise ja olukorra kirjeldamise arvelt ning päringuid saab esitada  endale sobival ajal. Metsaomanik saab hankida rohkem hinnapakkumisi väga lihtsa vaevaga, saates droonikaardi lingi kas enda poolt välja valitud ettevõtetele või jagades kaarti vastavatesse foorumitesse. Selliselt saab välja kujuneda tööde teostamise õiglane hind. 

Protsess tervikuna

Hea lõpptulemus sisaldab eelpool mainitut igast vaatevinklist. Kui kõik osapooled räägivad asjadest samadel alustel, on metsa valgustamise protsess efektiivselt korraldatud. Sellisel lähenemisel on potentsiaal eemaldada suurel hulgal teadmatust ja küsimusi ning luua kindlust ja usaldust sujuvaks asjaajamiseks