Kaugseire metsamajanduses: värsked arengud ja uuendused

Metsandussektor on sisenenud suurte muutuste perioodi, sidudes arenenud kaugseire tehnoloogiaid tehisintellekti võimalustega. Tänu droonide, satelliitide ja AI kasutamisele on metsaomanikel ja -majandajatel nüüd vahendid, millega nad saavad metsavarusid jälgida, hinnata ja hallata, tehes seda tõhusamalt kui kunagi varem. Anname hea ülevaate, millised on metsamajanduses uute tehnoloogiate eelised, tuues välja, kuidas need tehnoloogiad aitavad kahjustusi kiiremini tuvastada, põhjalikult metsade tervist analüüsida ning strateegilist planeerimist ja jätkusuutlikku majandamist toetada.

Kaugseire kasutegurid: satelliidipildid metsade majandamisel

Satelliittehnoloogia on olnud aastakümneid keskkonnaseires tähtsal kohal. Metsanduses pakuvad sellised platvormid nagu Euroopa Kosmoseagentuuri Sentinel satelliidid ja NASA Landsat programm kriitilise tähtsusega andmeid, mis katavad suured maa-alad üle kogu maailma. Nende satelliitiandmete töötlemise tulemusel on võimalik kiiresti tuvastada metsapildi muutusi, olgu need tingitud näiteks raiest, metsatulekahjudest või kahjustustest, pakkudes terviklikku vaadet, mis on hindamatu suurte alade haldamisel ja reageerimisplaanide koostamisel.

Juhtumianalüüs: Sentineli satelliidi roll Siberi metsatulekahjude jälgimisel

2019. aasta suvel olid Siberi metsades ajaloo suurimaid metsatulekahjud. Sentinel-2 andmeid kasutades suutsid reageerimismeeskonnad jälgida tulekahjude levikut reaalajas. See võimaldas neil langetada õigel ajal otsuseid tulekahjude kustutamise ja evakuatsiooniplaanide koostamise kohta. Antud juhtum ilmestab, kuidas satelliidipiltidel võib olla suur panus loodusõnnetuste korral tõhusamalt reageerimisel.

Täpne kaardistamine ja hindamine droonidega

Kui satelliidid pakuvad üldpilti, siis droonid omalt poolt sellist täpsust ja paindlikkust, mis ületab kõiki teisi kaugseire tehnoloogiaid. Kvaliteetsete kaamerate, multispektraalsete sensorite ja LiDAR-iga (Light Detection and Ranging) varustatud droonid suudavad metsamaastikest luua detailseid 3D-mudeleid, mis hindavad puude tervist, määravad biomassi, tuvastavad haiguse või põuastressi varajasi märke ja aitavad langetada vajaduspõhiseid metsakasvatuse otsuseid.

Peamised drooniteenuste pakkujad metsanduses

Biodrone on metsamajanduses üks tipptasemel kaugseire teenuste pakkujatest. Norras Trøndelagis asuv Biodrone spetsialiseerub arenenud droonitehnoloogia rakendusele, et toetada erinevaid metsandusvaldkonna vajadusi. Biodrone’i inspektsioonide tegemisest saadud põhjalik praktiline kogemus aitab metsamajandajatel metsa täpsemalt inspekteerida ja avastada kriitilisi kõrvalekaldeid, tänu millele metsi paremini säilitada ja hallata. Biodrone’i rakendusest saab nii kaarte kui analüütikat täpse georefeeriga eksportida kuhu iganes vaja ja see on võimalik vaid mõne hiireklikiga. Oma ala liidrina seab Biodrone edasijõudnud tehnoloogia integreerimisel praktiliste metsanduse rakendustega lati kõrgele ja on üks parimaid valikuid ettevõtetele, kes soovivad optimeerida maa haldamist ja jätkusuutlikkust.

DroneDeploy pakub spetsialiseeritud tarkvara, mis võimaldab ülevaatlike kaartide koostamist. Nende platvorm võimaldab luua üksikasjalikke taimestiku indekseid, taimede tervise kaarte ja kõrgusmudeleid, mis on praegu peamiselt põllumajanduslikud analüütika tööriistad, kuid võivad tulevikus osutuda oluliseks ka metsavarude ja metsa tervise hindamisel.

Pix4D omab sarnaselt Biodrone’le mitmesuguseid tarkvaralahendusi, mis muudavad droonide andmed täpselt georefereeritud 2D-kaartideks ja 3D-mudeliteks. Neid kasutatakse metsanduses üsna laialdaselt: nende abil saab luua maastikumudeleid ja teostada erinevaid analüüse. Pix4D tööriistad võimaldavad metsameestel mõõta puidu mahtu ja tuvastada muutusi metsade tervise osas. Pix4D võime integreeruda erinevate droonidega muudab selle metsamajandajatele heaks valikuks.

AI-põhised võimalused metsa tervise jälgimiseks

AI on hea vahend, et tuvastada mustreid  ja anomaaliaid, mis on olulised metsade tervise jälgimiseks. Analüüsides satelliidi- ja droonipiltide andmeid suudab AI tuvastada ka väiksemaid muutusi metsade seisundis, mis võivad viidata haigusele, kahjurite rüüstele või põuastressile – ja seda veel enne, kui need ohud palja silmaga nähtavaks muutuvad.

Näide: kahjurirüüstet ennustav analüüs

Üks AI rakendusi metsanduses on kahjurirüüste puhangute ennustamine. Analüüsides kahjurite elutsükleid ja sidudes neid olemasolevate kolletega, suudavad AI-mudelid ennustada võimalikke edasisi arenguid. See võimaldab metsamajandajatel õigeaegselt sekkuda, et ennetada tõhusamalt edasisi kahjustusi. Iga metsaomanik mõistab, kui laastav võib olla näiteks kooreüraskite rünnak, eriti kui metsad asuvad kaugematel raskemini ligipääsetavatel aladel. Niisugustes piirkondades võib selliste puhangute hiline tuvastamine ja sekkumine viia metsade hävimiseni, tekitades majanduslikku kahju ning raskendades jätkusuutlikku metsade majandamist.

Kaugseire suundumused: hüperspektraalne pildistamine ja reaalajas seire

Kaugseire tehnoloogiate arenedes tekivad uued võimalused, mis suurendavad metsade seiresüsteemide võimekust. Hüperspektraalne pildistamine, mis salvestab andmeid laias valgusspektris, võimaldab üksikasjalikku taimede tervise analüüsi, tuvastades stressinäitajaid, mis pole palja silmaga nähtavad. IoT-tehnoloogiate integreerimine toob tänu kaugseireandmetele metsamajandusse tähelepanuväärseid uuendusi. Metsa paigutatud andurid saavad koguda andmeid mulla niiskuse, temperatuuri ja muude keskkonnamuutujate kohta, edastades selle teabe ilma igasuguste viivitusteta.

Ajakohased andmed ja IoT integratsioon

IoT-tehnoloogiate integreerimine kaugseireandmetega võimaldab dünaamilisi majandamistavasid, mis reageerivad metsakeskkonna hetkeseisundile. See integreeritud andmeökosüsteem pakub terviklikku arusaama alates makroskoopilistest tasemetest kuni mikroskoopiliste tasemeteni, parandades kõike alates igapäevasest majandamisest kuni pikaajalise strateegilise planeerimiseni, olemata küll hetkel Eestis asjakohane, kuid väärib kindlasti ära märkimist ja pikemas perspektiivis huviorbiidis hoidmist.

Revolutsioon metsanduses: tulevik ühes AI, droonide ja satelliittehnoloogiaga

Droonide, satelliittehnoloogia ja AI kasutuselevõtt metsamajanduses ei ole lihtsalt tehnoloogiline uuendus — see on tõeline paradigma nihe jätkusuutlikuma, tõhusama ja täpsema metsade majandamise suunas. Metsaomanikele ja -majandajatele tähendab nende tehnoloogiate omaksvõtmine, et konkurentsitihedas valdkonnas suudetakse olla esirinnas, tegutsedes samas metsade ökosüsteemide säilitamise ja jätkusuutliku kasutamise nimel. Selliste tehnoloogiate edenedes on neil kahtlemata oluline roll jätkusuutlike metsandustavade kujundamisel kogu maailmas.