Huvitavad idufirmad, mis viivad maailma metsamajandust edasi

Metsanduse valdkonnas ei ole innovatsioon pelgalt moesõna, vaid reaalne vajadus. Kuna ülemaailmne tähelepanu on suunatud üha enam metsaressursi säästva majandamise ja selle kaitse poole, juhinduvad sellest ka tehnoloogia idufirmad üle kogu maailma. Need suunanäitajad kasutavad tehnoloogiat, et muuta metsandussektorit, tagades selle jätkusuutlikkuse, efektiivsuse ja õigusnormidele vastavuse. Tutvugem, millised on need kümme märkimisväärset metsatehnoloogia idufirmat üle kogu maailma, millest igaüks panustab ainulaadselt sellesse olulisse tööstusharusse.

 

Timbeter 

Eesti

Metsanduse tehnoloogilise revolutsiooni eesotsas on Timbeter, Eesti idufirma, mis muudab arusaamu, kuidas mõõta puidu mahtu ja tegeleda andmehaldusega. 2013. aastal Anna-Greta Tsahkna, Martin Kambla ja Vallo Visnapuu asutatud Timbeteri missioon on muuta metsandust jätkusuutlikumaks: üks puu korraga. Ettevõte kasutab uuenduslikku telefonirakendust, et tehisintellekti ja masinõpe abil võimaldada kiiret ja täpset puidu mõõtmist. See muudab mõõtmisprotsessi sujuvamaks ja parandab oluliselt ka metsanduse läbipaistvust. Timbeteri eesmärk on optimeerida metsandussektorit, tagades seadusliku kaubanduse ja vältides ebaseaduslikku raiet. Digitaalse andmevahetuse hõlbustamisega teeb Timbeter jätkusuutliku metsamajandamise rakendamise ja jälgimise lihtsamaks, võideldes seeläbi ebaseadusliku raie vastu. Tallinnas asuv idufirma on näide sellest, kuidas tehnoloogiat saab kasutada selleks, et edendada jätkusuutlikumat ja vastutustundlikumat metsandustööstust. Lisateavet nende murrangulise töö kohta leiate Timbeteri kodulehelt.

Dendra Systems 

Ühendkuningriik

Ühendkuningriigist alguse saanud Dendra Systemsi näol on tegemist innovaatilise ettevõttega, kellel on suur nägemus meie planeedi tuleviku suhtes. See  idufirma, mida varem tunti kui BioCarbon Engineering’ut, kasutab tehisintellekti ja droonitehnoloogia sünergiat ülla eesmärgiga: istutada puid ja tuua seega lõppkokkuvõttes keskkonnale kasu. Dendra Systems on teel rohelisema planeedi poole, püüdes taastada ökosüsteeme nende endises hiilguses. Ettevõte kombineerib oma eesmärkide elluviimiseks automaatikat ja digitaalintellekti.

Olles traditsioonilistest istutusmeetoditest kuni 150 korda kiirem, on Dendra Systems taasmetsastamises võrreldamatult efektiivsem. Nende meetod hõlmab droonide kasutamist, mis suunavad biolagunevates kapslites olevad seemned otse mulda. See uuenduslik meetod lubab metsastamisprotsessi oluliselt kiirendada ja võimaldab juurdepääsu ka nendele piirkondadele, mis on inimtööjõule raskesti ligipääsetavad. 2014. aastal inseneride, taimebioloogide ja drooniekspertide asutatud Dendra Systemsi eesmärk on jätta Maa paremasse seisu, kui see on olnud selle asutajate eluajal. Võimalusega istutada kuni 10 miljardit puud aastas pakub Dendra tehnoloogia lahendust ülemaailmsetele metsade raadamise probleemile. Ettevõtte murranguline töö ei ole jäänud märkamata – see on teeninud ülemaailmse tunnustuse ja tema tegevust on kajastanud Maailma Majandusfoorum. Uurige lähemalt, kuidas Dendra Systems toob metsastamisesse värskeid tuuli.

 

Overstory

USA

Ühendriikidest pärit uuenduslik idufirma Overstory aitab kommunaalettevõtetel masinõppe ja kaugseire tehnoloogia abil võsastikku hallata, optimeerides seda nii, et saaks vähendada kulusid ja suurendada kommunaalvõrkude töökindlust. Analüüsides andmeid elektriliinide ja -võrkude läheduses, tuvastab Overstory kriitilised piirkonnad, mõjutades otseselt selliseid olulisi näitajaid nagu elektrikatkestuste sagedus ja tihedus ning opereerimise ja hooldamise eelarved.

Overstory lähenemise keskmes on kohandamine, mugandades strateegiaid, mis lähtuvad kommunaalettevõtete konkreetsetest eesmärkidest nagu tuleohtude vähendamine või töökindluse mõõdikute parandamine. Nende võrguülene analüüs tuvastab ohtlikud puud ja potentsiaalsed riskid, tagades selle, et hooldustööd keskenduvad kõige olulisematele piirkondadele. See strateegiline lähenemine muudab ettevõtete tegevused sujuvamaks ning suurendab samas oluliselt ka investeeringute tasuvust, juhtides tähelepanu kõige olulisematele tegevustele.

Overstory lahendused on loodud, et hõlbustada üleminekut tõhusamatele võsastiku haldamise tavadele. Ettevõte pakub ka tööriistu teostatud tööde auditeerimiseks, tagades hoolduse tõhususe ja suunates meeskondi vajalikke järeltöid tegema. Luues ülevaateid tulevaste raietööde vajadustest, aitab Overstory kommunaalettevõtetel saada konkurentsivõimelisi pakkumisi ja hallata samas oma võsastiku haldamise eelarveid palju tõhusamalt. Avastage, kuidas Overstory muudab kommunaalettevõtete tööd.

Seed Alive 

Saksamaa

Saksamaalt pärinev Seed Alive tutvustab läbi uuendusliku seemnete idanemise prognoosimise tehnoloogia huvitavat lähenemist põllumajandusele ja metsandusele. See idufirma on välja töötanud lihtsa ja kiire ning seemneid mitte kahjustava meetodi, mis prognoosib täpselt ära seemnete idanemisvõime. Inkubeerides üksikuid seemneid vaid neli tundi spetsiaalselt formuleeritud reaktsioonilahuses, kasutab Seed Alive tehisintellekti, et hinnata, kas seemned on elujõulised, vananevad või juba surnud.

Mis eristab Seed Alive’i teistest samalaadsetest tehnoloogiatest, on võime mitte ainult määrata seemnete praegust vitaalsust, vaid ka prognoosida nende vananemisprotsessi ja seemikute potentsiaalset elujõulisust. See kiire ja usaldusväärne meetod annab tulemused vaid mõne tunniga, tehes sellest ülimalt tõhusa töövahendi nii põllumeestele, metsakasvatajatele kui ka teadlastele. Pärast testimist saab seemned ilma kahjustusteta ära pesta, kuivatada ja uuesti säilitada, tagades seeläbi, et hindamisprotsess neid mingil viisil ei kahjusta.

Tõhus ja lihtsal viisil korratav meetod muudab seemnete elujõulisuse hindamise viisi, pakkudes väärtuslikku tööriista taimede ettekasvatamise optimeerimiseks ja saagikuse parandamiseks. Seed Alive’i tehnoloogia lubab tõsta põllu- ja metsamajanduse jätkusuutlikkust ja tõhusust, aidates kaasa tootlikumatele ja keskkonnasõbralikumatele tulemustele. Jälgige, milline on tulevik seemnete idanemise testimisel ja selle potentsiaalne mõju põllumajandus- ja metsandussektorile, Seed Alive’i veebisaidil.

 

Cambium Carbon

USA

Ameerika Ühendriikidest pärit Cambium Carbon tegutseb metsanduse ja puidutoodete sektoris, propageerides kohalike jätkusuutlike puidutarneahelate loomist. Idufirma on võtnud eesmärgiks haljastuspuude väärindamise, muutes linnade kõrghaljastuse puid väärtuslikeks puidutoodeteks ja toetades seeläbi selle taasloomist. Cambium Carboni tegevuse keskmes on pühendumine jätkusuutlikkusele ja ringmajanduse põhimõtetele, et ükski ressurss raisku ei läheks.

Cambium Carboni lähenemise aluseks on nende patenteeritud tarneahela operatsioonisüsteem, mida juhib Traece® rakendus. See platvorm muudab saematerjali tarneahela toimimist alates puude kogumisest kuni nende väärindamiseni Carbon Smart Wood™ toodeteks. Traece® kaudu saavad saeveskid ja teised tarneahela osapooled sujuvalt hallata tootmisprotsesse, tagades oma toodete läbipaistvuse ja jälgitavuse. Tehnoloogia on tõhus ja edendab ühtlasi eetilist ning jätkusuutlikku puidu tootmist, ostmist ja müümist, vastates kasvavale nõudlusele keskkonnasõbralike materjalide järele.

Oma tehnoloogia abil loob ja haldab Cambium Carbon jätkusuutlikku puidu tarneahelat, luues väärtust ka linnapuudest ning aidates kaasa linnametsade taastamisele. Nende mudel toob kasu nii keskkonnale, vähendades jäätmeid ja soodustades puude istutamist, kui ka toetab kohalikku majandust. Lisateabe saamiseks külastage Cambium Carboni kodulehte.

 

Tesselo

Portugal

Portugalis loodud Tesselo on saavutanud märkimisväärset edu loodusõnnetuste nagu näiteks metsatulekahjude kontrollimiseks, kasutades selleks satelliidipiltide ja tehisintellekti uuenduslikku kombinatsiooni. Lissabonis asuvat ja 2017. aastal asutatud Tesselot juhib meeskond, kelle eesmärk globaalses mastaabis on metsaalade säilitamine ja  keskkonnahoid. Tesselo tehnoloogia toimetab keskkonnaseire valdkonnas, võimaldades tegevusi, mis olid varem keerulised nii ulatuse kui ka täpsuse poolest.

Tesselo AI-algoritmid suudavad täita mitmesuguseid olulisi ülesandeid, sealhulgas klassifitseerida puuliike, mõõta ja ennustada metsa kasvu, jälgida põllukultuuride tervist, tuvastada kahjurite invasiooni ja hinnata metsatulekahjude riski või mõju. Selline mitmekülgne lähenemine keskkonnaseirele aitab säilitada metsi ja sellel on suur roll loodusõnnetuste mõju leevendamisel.

Üks Tesselo tehnoloogia silmapaistvamaid omadusi on selle võime pakkuda sisuliselt reaalajas kaardistamislahendusi peaaegu riigi mastaabis. See tagab, et metsahaldurid, poliitikakujundajad ja keskkonnakaitsjad pääsevad juurde täpsetele ja ajakohastele andmetele, mis võimaldab neil teha teadlikke, keskkonnale kasulikke otsuseid. Tesselo tegutseb  keskkonna säilitamise ja katastroofide ennetamise nimel. Nad pakuvad tööriistu, mis suudavad ennustada metsa kasvu, jälgida tööde kulgu ja hinnata metsatulekahjude riski. Metsaalade säilitamine ja arendamine on jätkusuutliku tuleviku tagamiseks ülioluline. Uurige lähemalt siit: Tesselo.

Mast Reforestation

USA

Mast Reforestation paistab USA-s silma oma ainulaadse lähenemisviisiga metsauuendusele, koondades enda alla erinevate ettevõtete portfelli, et pakkuda metsa taastamisele kõikehõlmavat lahendust. Sellesse uuenduslikku mudelisse kuuluvad Silvaseed, 130-aastane puukool ja suurim seemnetarnija USA lääneosas, Cal Forest Nurseries, mis vastutab enamiku California metsauuendustööde eest, ja DroneSeed, mis pakub droonidega metsa külvamise teenuseid ning on ühtlasi ettevõte, millest Mast ise välja kasvas.

Mast Reforestationi lähenemisviis hõlmab kogu metsa rajamise ahelat, alustades maa kaardistamiseks mõeldud satelliittehnoloogia kasutamisest kuni hoolika metsauuenduskava loomiseni. Planeerimisfaasile järgnevad metsa ettevalmistamine ja kasvatatud seemikute istutamine.

Metsade kasvatamine kätkeb endas taimede pidevat jälgimist, et tagada metsa uuenemine. Mast Reforestationit eristab nende pühendumus katta 100% metsauuenduse kuludest – see on mudel, mis toetab nii maaomanikke kui keskkonda ning loob ka rahalist tulu süsinikukrediitide müügi kaudu.

Niisuguse kulutusteta metsauuenduslahendusega näitavad nad pühendumust leida uuenduslikke lähenemisviise keskkonna jätkusuutlikkuse tagamiseks  ja kliimamuutuste vastu võitlemiseks. Kasutades oma portfelliettevõtete tugevusi, on Mast Reforestation märkimisväärselt edukas metsade taastamisel ja seeläbi laiemalt planeedi tervise parandamisel. Lisateabe saamiseks külastage Mast Reforestationi veebisaiti.

 

Kodama Systems

USA

Samuti USA-s tegutsev Kodama Systems arendab tehisintellekti- ja robotipõhiseid lahendusi, mille eesmärk on lahendada metsatulekahjude ja nendest tuleneva süsinikuheite põhjustatud kriitiline kliimaprobleem. Idufirma eesmärk on muuta metsanduse tarneahel süsiniku salvestamise mehhanismiks ja vähendada oluliselt metsatulekahjude riski täiustatud tehnoloogiliste sekkumiste abil.

Kodama Systems tegeleb selliste metsa robootikasüsteemide väljatöötamisega, mis on mõeldud rasketehnika jaoks, luues sel moel metsamajandamises kompleksseid lahendusi, mis parandavad kaugoperatsioonide ohutust ja tootlikkust. Kodama loob täislahendust, et kaugjuhitavad metsamasinad oleksid ühendatud juhttornidega ning ühendused oleksid kõrge kvaliteediga ja võimalikult automatiseeritud. Seeläbi lahendab ettevõte ka kompetentse tööjõu vähenemise probleemi.

Kodama Systems muudab metsamajandust, kasutades tehnoloogiat operatiivse tõhususe parandamiseks, töötajate ohutuse suurendamiseks ja keskkonna jätkusuutlikkuse edendamiseks. Ettevõte arendab tehnoloogiaid, et leevendada mõningaid meie aja kõige pakilisemaid keskkonnaprobleeme, sealhulgas metsatulekahjude riski ja süsinikuheitmeid. Et ettevõttest rohkem teada saada, külastage Kodama Systems kodulehte.

 

AirSeed 

Austraalia

Austraaliast pärit AirSeed Technologies võitleb kliimamuutuste ja elurikkuse vähenemise vastu. Koostöös valitsuste, korporatsioonide ja valitsusväliste organisatsioonidega kasutab AirSeed arenenud droonitehnoloogiat, tehisintellekti ja patenteeritud seemnekapslite biotehnoloogiat, et suuremahulisi keskkonna taastamise projekte ellu viia. AirSeedi eesmärk on oluliselt suurendada süsiniku sidumist ülemaailmsete metsauuendusprojektide kaudu.

AirSeedi protsess on innovaatiline ja laiaulatuslik. See pakub metsauuenduse ja taimestiku taastamise lahendust, mis pole ainult kiirem, vaid ka kulutõhusam kui traditsioonilised käsitsi istutamise meetodid. Nende lähenemisviisi aluseks on üksikasjalik kaardistamine ja kohapealne hindamine. Eksperdid uurivad hoolikalt iga istutuskohta, kogudes pildimaterjali ja tuvastades kohalikke taimeliike, et kohandada oma tegevusi täpselt ja tõhusalt.

AirSeedi tehnoloogia keskmes on nende kohapeal toodetud seemnekapslid. Mobiilses tehases valmistatud kapslid on disainitud pakkuma kõiki vajalikke toitaineid, mineraale ja mikroobe, et tagada algusest peale noorte taimede edukas kasv. See meetod suurendab oluliselt istutamisprojektide edutegurit, soodustades kiiret ja tervislikku kasvu.

Planeerimine ja istutamine toimub täpselt, kasutades AI-d ja droone. Nii saab istutada seemnekapsleid 25 korda kiiremini kui käsitsi. AirSeedi droonid liiguvad iseseisvalt varem kindlaks määratud lennuteedel, levitades päevas kuni 40 000 seemnekapslit mitmekesistele maastikele, ja suudavad istutada kuni 16 erinevat liiki samaaegselt.

Pärast istutamisfaasi järgneb taimede range jälgimine, et tagada taastamisprojektide edu. Meeskonnad teevad ökoloogilisi uuringuid ja kasutavad õhupilte, et jälgida taimede kasvu, tuvastada ohtusid ja rakendada kaitsemeetmeid, tagades selle, et kasu keskkonnale oleks võimalikult suur. AirSeed Technologies on keskkonna taastamisel üks olulisemaid idufirmasid, andes lootust tuleviku osas. Avasta nende revolutsiooniline lähenemisviis metsauuendusele ja liituge selle missiooniga AirSeedi veebisaidil.

Treeswift

USA

USA-s asuv uuenduslik Treeswift muudab metsade inventeerimist, pakkudes iga puu kohta väga täpset teavet. Ühendades varasemaid traditsiooniliste metsanduse andmete kogumise meetodeid uute tehnoloogiatega varustab Treeswift metsamehi tööriistadega, et koguda täpseid andmeid. Treeswifti inseneri- ja disainimeeskonda on kaasatud metsurid, et tehnoloogia oleks kohandatud just metsanduse vajadustele.

Treeswifti innovatsiooni keskmes on metsade mõõtmisele ainulaadne lähenemisviis. Rakendades nii droone kui ka seljakottidele paigaldatud sensorikomplekte saab Treeswifti tehnoloogiat kasutada latvade all, kogudes puude tasandil üksikasjalikke andmeid puude kohta. Seejärel töödeldakse andmeid täpsete metsainventuuride koostamiseks.

Treeswifti analüütiline võimekus pakub iga puu kohta mõõdikuid, sealhulgas diameetrit, kõrgust, kvaliteeti, liike, tüvede defekte ja maastikuandmeid. Need mõõdikud annavad metsanaistele põhjaliku arusaama metsa koosseisust ja väärtusest. Uurige lisaks, kuidas Treeswift muudab metsade inventeerimist.

 

Metsatehnoloogias toimuvad muutused, mida veavad idufirmade leidlikkus ja ambitsioonid. Alates AI ja droonide täpsetest metsauuendusprojektidest kuni uuenduslike lähenemisviisideni metsade tervise jälgimisel ja haldamisel tegelevad need ettevõtted metsandussektori pakiliste probleemidega ning leiavad lahendusi jätkusuutlikuma ja tõhusama tuleviku jaoks. Iga idufirma panustab oma lahendustega selle nimel, et tuua uued tuuled metsade haldamisse, kaitsesse ja taastamisse. Tehnoloogia rakendamisega pakuvad need ettevõtted lootust kliimamuutuste leevendamiseks, elurikkuse suurendamiseks ja meie planeedi väärtuslike metsaressursside jätkusuutlikkuseks. Kuni need idufirmad jätkavad arendustegevust ja oma teenuste laiendamist, on nad oma innovatiivsete lahendustega teerajajad, demonstreerides tehnoloogia suurt osatähtsust tervema ja vastupidavama looduskeskkonna säilitamisel tulevastele põlvkondadele.